ССБ Електронікс
Навігація
Головна
Новини
Рішення
Публікації
Конференція кошторисників
Семінари
Комп'ютери
Акції
Інтернет-магазин
Підтримка користувачів
Наші партнери
Контакти
Наші пропозиції
Авторизація





Забули пароль?
Ще не зареєстровані? Реєстрація
Картка покупця
Показать корзину
Ваша корзина пуста.
Посилання
Пир Смета График
СПРАВОЧНАЯ СИСТЕМА 'ЗОДЧИЙ' - ДБН, СНиП, ДСТУ, ГОСТ, ПРИКАЗЫ, ПИСЬМА (рекомендована Госстроем)

 
   Головна   |   Рішення   |   База цін   |   Комп'ютери   |   Новини   |   Підтримка   |   Побажання   
Головна arrow Конференція кошторисників arrow Нарада по застосуванню сучасних технологій будівництва
Нарада по застосуванню сучасних технологій будівництва Надрукувати Надіслати електронною поштою
18. May. 2007

16-го травня 2007р. в рамках загальноукраїнської конференції кошторисників пройшов круглий стіл "Визначення вартості будівельно-монтажних та ремонтно-будівельних робіт при використанні сучасних матеріалів і технологій. Можливості місцевих органів влади".

Основні теми круглого столу:

  1. Визначення вартості будівельних робіт та розрахунки за їх виконання в умовах діючих нормативних актів України. Елементні кошторисні норми для будівельно-монтажних та ремонтно-будівельних робіт при використанні сучасних матеріалів і технологій.

  2. Позавідомчі бази уніфікованих ресурсних елементних кошторисних норм (РЕКН). Правові засади і порядок використання уніфікованих РЕКН. Порядок розробки, поповнення і розповсюдження бази уніфікованих норм.

  3. Виконання робіт з розробки та розповсюдження елементних норм і технологічних карт виробниками та постачальниками сучасних будівельних матеріалів.

Мета проведення круглого столу:

Сформувати робочу модель відбору, погодження, затвердження, та використання в Івано-Франківській області позавідомчих баз уніфікованих елементних кошторисних норм за умови бюджетного фінансування будівельних робіт.

Учасники:

розробники бази уніфікованих норм;

спеціалісти з визначення вартості будівельних робіт;

представники підприємств-виробників нових будівельних матеріалів та технологій;

представники місцевих органів влади та депутатського корпусу;

представники провідних проектних організацій будівельної галузі Івано-Франківської області;

керівники обласної асоціації будівельників України;

представники організацій будівельної галузі.

 

Організатори круглого столу:

  • ЦМДБ «Созідатель» м. Дніпропетровськ;
    «Інкомсервіс» м. Київ;

  • «Computer Logic Group» м. Харків;

  • Методичний центр «Будівництво-сучасні технології»;

  • ПП "ССБ Електронікс", м. Івано-Франківськ.

 

Обговорення розпочалося з короткого виступу керівника Методичного центру «Будівництво-сучасні технології» С.Б. Січного про Фонд Позавідомчих Уніфікованих Ресурсних Елементних Кошторисних Норм (ПУРЕКН) та можливостей, які відкриваються перед спеціалістами, будівельними організаціями та місцевими органами влади при їх впровадженні. Відмічались особливості їх використання як доповнюючого елементу до Державних будівельних норм, що може ліквідувати прогалини існуючої нормативної бази без спеціального державного фінансування по розробці елементних норм. Окремо наголошувалось на можливості значного збільшення точності визначення вартості будівництва ще на етапі проектування, що на сьогодні є неможливо через відсутність в проектних організаціях інформації про фактичну трудомісткість та вартість будівельних робіт, в яких використвуються нові матеріали та технології. Затвердження таких норм місцевими органами влади як відомчих відкриває шлях до їх безперешкодного використання в бюджетній сфері і, як наслідок, дозволить значно зменшити ймовірність зловживань - за рахунок прозорої системи розрахунків, яка буде постійно уточнюватись незалежними організаціями. Участь в наповненні Фонду ПУРЕКН виробників матеріалів та технологій забезпечить постійну актуальність уніфікованих норм та поступову оптимізацію співвідношення ціна-якість за рахунок гострої конкуренції на ринку будівельних матеріалів.

Учасники вислухали інформацію Є.Б. Дзюбанова, голови ради з питань ціноутворення в галузі будівництва країн СНД, почесного будівельника Росії (м. Москва), про досвід наших сусідів у роботі над нормами на нові будівельні технології та матеріали та про їх впровадження.

Виробники будівельних матеріалів наголосили на своїй зацікавленості в розробці нових елементних норм та їх впровадженні на всіх рівнях. Існування таких норм прискорить використання нових технологій в промисловому будівництві, в тому числі на бюджетних об’єктах. Крім того, саме існування норм на використання нових технологій та матеріалів дозволить ефективно працювати службам технічного контролю, а значить, підніме якість робіт, зменшить бажання «економити» у деяких «будівельників». Технічний директор «Хенкель Баутехнік» Є.К. Карапузов повідомив про готовність надати навчальні, виробничі на експериментальні потужності концерну для розробки нових та уточненню існуючих елементних норм.

Присутні на круглому столі представники місцевої влади відмітили недостатню деталізацію законодавчої бази для затвердження норм місцевими органами влади як відомчих. Надавши право місцевим розпорядникам бюджетних коштів затверджувати елементні норми, Мінбуд не деталізував механізм їх затвердження і залишив за собою обов’язкове погодження таких норм, що ніяк не сприяє швидкому впровадженню сучасних технологій в бюджетній галузі.

Окремо стоїть проблема експертизи представлених норм на місцевому рівні. На думку окремих виступаючих експертиза таких норм цілком під силу спеціалістам філії ДНДІ «Діпромісто» та інших місцевих організацій, які мають кваліфіковані кадри, достатній досвід та авторитет. Фінансування експертизи, здійснене за рахунок місцевого бюджету, з надлишком буде компенсоване економією коштів через збільшення прозорості та точності визначення вартості на всіх етапах будівництва.

Висновки обговорення теми круглого столу:

Тільки Мінбуд як організація, що згідно Закону України «Про ціни і ціноутворення» відповідає за «формування кошторисної нормативної бази, визначення порядку її застосування в будівництві», може деталізувати механізм затвердження елементних кошторисних норм місцевим органом виконавчої влади, який є головним розпорядником коштів.

Процедура затвердження елементних кошторисних норм місцевим органом виконавчої влади повинна бути максимально спрощеною. Норма, що затверджена місцевим органом виконавчої влади, має вступати в дію негайно після затвердження і діяти як тимчасова до вводу в дію відповідної державної норми.

Всі норми можуть надходити в Мінбуд, за яким повинна залишитись функція контролю, припинення дії та відміни норм, затверджених місцевими органами виконавчої влади.
Найбільш вдалі норми, за рішенням Мінбуду, можуть пройти необхідні процедури та бути затверджені як державні з припиненням дії відповідних місцевих відомчих норм.

Всі виступаючі одностайно відмічали актуальність запропонованих уніфікованих позавідомчих норм, необхідність їх максимального розповсюдження. Продовження розпочатих робіт дозволить поступово ліквідувати прогалини існуючої нормативної бази та значно підвищити точність визначення вартості на всіх етапах будівництва.
 
< Попередня   Наступна >