ССБ Електронікс
Навігація
Головна
Новини
Рішення
Публікації
Конференція кошторисників
Семінари
Комп'ютери
Акції
Інтернет-магазин
Підтримка користувачів
Наші партнери
Контакти
Наші пропозиції
Авторизація





Забули пароль?
Ще не зареєстровані? Реєстрація
Картка покупця
Показать корзину
Ваша корзина пуста.
Посилання
Пир Смета График
СПРАВОЧНАЯ СИСТЕМА 'ЗОДЧИЙ' - ДБН, СНиП, ДСТУ, ГОСТ, ПРИКАЗЫ, ПИСЬМА (рекомендована Госстроем)

 
   Головна   |   Рішення   |   База цін   |   Комп'ютери   |   Новини   |   Підтримка   |   Побажання   
Головна
Конференція для фахівців будівельної галузі 2015 Надрукувати Надіслати електронною поштою
15. May. 2015

Image 11-15 травня 2015 р. у м. Івано-Франківську відбулася щорічна загальноукраїнська науково-практична конференція для фахівців будівельної і житлово-комунальної галузі, замовників, інвесторів, проектантів на тему: «Визначення вартості об’єктів будівництва, проектних, будівельно-монтажних та ремонтно-будівельних робіт із застосуванням сучасних технологій і матеріалів. Ціноутворення, управління та документообіг у  будівництві - 2015».

Основні обговорення та дискусії щодо текучих проблем були зосереджені навколо двох питань:

  • гостра необхідність спрощеної процедури уточнення (збільшення) вартості об’єктів, будівництво яких розпочато до 2015 року. Роз’яснення з цього питання надані Мінрегіоном та Мінекономрозвитку це питання оминають, а існуюча процедура перегляду вартості будівництва складна, довготривала, потребує додаткових бюджетних коштів і несе додаткові ризики; 
  • порядок визначення вартості поточного ремонту будівель та споруд в т.ч. житла, об’єктів соціальної сфери та комунального призначення у зв’язку з відсутністю з 2014 року в Україні відповідного нормативного документу. 
Фото-звіт                         Доповіді та заходи

Image Основне завдання конференції – обговорення нагальних проблем працівників будівельної галузі щодо питань ціноутворення в будівництві, нормування праці, аналізу цін, методик розрахунку і калькуляцій в кошторисній документації, тощо. Учасники конференції не тільки ознайомилися з теоретичними засадами будівельного процесу, а й мали безпосередню нагоду поспілкуватися з представниками державних органів та базових організацій Мінрегіону, розробниками нормативних документів та кошторисних програмних продуктів, представниками дилерської мережі тих чи інших програмних комплексів, обмінятися практичним досвідом із партнерами з інших організацій, які приїхали з різних куточків України.


Цього року основні обговорення та дискусії були зосереджені навколо двох питань.
В першу чергу це уточнення (збільшення) вартості об’єктів, будівництво яких розпочато до 2015 року. Проблема полягає у тому, що у кошторисній документації та договорах підряду 2014 року передбачено прогнозований урядом індекс інфляції в розмірі 8,3%. Фактичний рівень інфляції у 2014 році становив 24,9%. Тобто коштів на завершення будівництва не вистачає/ Роз’яснення з цього питання надані Мінрегіоном та Мінекономрозвитку проблему не знімають, а існуюча процедура перегляду вартості будівництва:

  • довготривала (від трьох до шести місяців);
  • потребує додаткових бюджетних коштів на внесення змін до проектно-кошторисної документації, її нову експертизу та тендерні процедури;
  • несе додаткові ризики для замовника пов’язані зі зміною підрядника у випадку проведення нової тендерної процедури.

Другим актуальним питанням є визначення вартості поточного ремонту будівель та споруд у т.ч. житла, об’єктів соціальної сфери та комунального призначення. Адже з 2014 року державні «Правила визначення вартості будівництва» на роботи з поточного ремонту вже не поширюються. У тому ж 2014 році державні елементні кошторисні норми на ремонтні роботи раптом перестали відповідати умовам проведення поточного ремонту. Тепер вони потребують додаткового уточнення та документального підтвердження для кожного об’єкту, хоча мурування, шпатлювання, фарбування та інші роботи при поточному ремонті за складом і змістом нічим не відрізняється від таких самих робіт при капітальному ремонті чи реконструкції і на них поширюються дія відповідних ДБН та ДСТУ. Фактично з 2014 року в Україні відсутній чіткий і однозначний порядок визначення вартості поточного ремонту будівель та споруд в т.ч. житла, об’єктів соціальної сфери та комунального призначення. А отже неможливо проконтролювати ефективність використання виділених на поточний ремонт коштів державного бюджету, коштів державних та комунальних установ, підприємств та організацій.

Image Image Відкрили конференцію 12-го травня привітальні виступи представників Академії будівництва України, Івано-Франківської ОДА, Івано-Франківського міськвиконкому. За результатами Інтернет-голосування було вручено відзнаку найкращому учаснику Інтернет-форуму для кошторисників 2014-2015 років – Фомкіній Наталії Борисівні з м. Донецьк. Спеціальні призи від організаторів отримали найбільш чисельна та організована делегації. Також було оголошено підсумки голосування учасників осінніх семінарів 2014 року. Найкращим доповідачем визнано Ярошенко Аллу Анатоліївну (ТОВ «АВК-Созидатель», м. Дніпропетровськ).
Робота конференції почалася з аналізу сучасного стану вітчизняної нормативної бази з ціноутворення у будівництві та перспектив її розвитку. Прозвучали повідомлення про проблеми поточної діяльності служби замовника та про останні законодавчі акти і нормативні документи, якими внесено зміни в порядок розробки і погодження елементних норм, визначення та уточнення вартості будівництва, про документи приведені у відповідність до ДБН А.2.2-3:2014 та ДСТУ Д.1.1-1:2013.

Глибокий аналіз перспектив розвитку економіки будівництва, шляхів реформування вітчизняного ціноутворення у будівництві та переходу на сучасні методи планування ціни і вартості будівництва з врахуванням вартості експлуатації об’єкту зробив д.е.н., професор Ніколаєв В.П. За його словами для успішної адаптації українських фахівців та будівельного комплексу до умов європейського ринку вже зараз необхідно працювати над впровадженням системи визначення вартості будівництва та експлуатації об’єктів по конструктивних елементах у міжнародній класифікації UNIFORMAT II. Необхідно готувати методичні, нормативні і законодавчі документи адаптовані до європейського законодавства. Тим більше що в Україні вже є необхідні технічні рішення та напрацювання розробників програмних продуктів, які дозволяють швидко зібрати необхідну інформацію, створити і використовувати в роботі бази об'єктів-аналогів і конструктивних елементів. Це продемонстрували у своєму повідомленні розробники програмних комплексів «АС-4» та «АС-4 Графік».

Тема євроінтеграції будівельної галузі продовжилась у доповіді про договірні відносини у будівництві, складання (підготовку) договорів підряду на виконання проектно-вишукувальних та будівельних робіт за стандартами FIDIC та у огляді змін податкового законодавства, державних та міжнародних програм фінансування будівництва.

Image Про концептуальні засади механізму визначення вартості будівництва об’єктів інфраструктури з урахуванням останніх змін в системі ціноутворення та про діяльність ПК 7 «Ціноутворення в будівництві об’єктів інфраструктури» в складі ТК 307 «Автомобільні дороги і транспортні споруди» доповів представник Державного дорожнього науково-дослідного інституту ім. М.П. Шульгiна.

Багато уваги на конференції приділялося діяльності і організації роботи будівельних та проектних організацій з розробки, погодження та експертизи проектної документації на будівництво. Прозвучав аналіз нормативних актів та документів з цих питань, доповідачі детально зупинилась на положеннях ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації» та порядку проведення експертизи проектної документації на будівництво згідно вимог ДСТУ-Н Б А.2.2-10:2012. Учасники конференції почули роз’яснення щодо визначення вартості науково-технічного супроводу, проектно-вишукувальних та науково-технічних робіт у будівництві. В тому числі щодо обґрунтування вартості робіт (люд/дня) та особливостях виконання розрахунків в умовах значної інфляції.

Image Як виконується судова експертиза проектно-кошторисної документації, договорів підряду та актів виконаних робіт, як працюють судові експерти при розгляді судових справ між учасниками будівництва та що необхідно зробити, щоб більшість спірних питань вирішувалась у досудовому порядку розповіли фахівці Київського бюро судових експертиз та досліджень.

Подальше продовження на конференції отримала тема обґрунтування вартості будівельних ресурсів. Своїм досвідом з проведення аналізу ринку цін на будівельні матеріали в регіоні ділились фахівці МЦ «Будівництво – сучасні технології». Адже в Івано-Франківській області ці роботи проводяться з 2009 року. На конференції прозвучало повідомлення про економічні аспекти визначення найменшої ціни та аналізу поточних цін на ринку будівельних ресурсів згідно вимог ДСТУ Д.1.1-1-2013. А пропозиції по застосуванню готових рішень для проведення аналізу ринку цін будівельних ресурсів викликали жваву зацікавленість учасників конференції.

В Україні все більше уваги приділяється питанням енергетичної незалежності держави. Один з основних напрямків економії – зменшення експлуатаційних витрат в існуючих будинках та спорудах. Тому на конференції детально розглядався новий ДСТУ Б В. 3.2-3:2014 "Настанова з виконання термомодернізації житлових будинків". Адже у фахівців виникає багато запитань, як щодо змісту робіт, так і щодо послідовності реалізації проектів термомодернізації. Один з авторів документу, на пленарному засіданні розповів про особливості проектування та виконання робіт з термомодернізації об’єктів різного призначення. А на секції детально показав послідовність організації та виконання проектів термомодернізації на прикладі вже реалізованих проектів.

Загалом під час конференції відбулось засідання трьох секцій.

Image Секція з питань економіки та організації будівельного виробництва відбулась під егідою Академії будівництва України. Крім традиційних виступів в рамках цієї секції проведено дискусійну панель, присвячену визначенню вартості робіт з поточного ремонту та утримання будинків, споруд та обладнання. Новий для конференції спосіб спілкування залу і сцени показав свою ефективність у колективному пошуку складних рішень.

На секціях також розглядалися питання:

  • складу робіт та організації виконання науково-технічного супроводу будівництва;
  • специфіки визначення вартості проектних робіт;
  • практичні аспекти визначення категорії складності об’єктів;
  • обліку матеріальних ресурсів, отриманих від розбирання конструкцій, знесення споруд або отриманих шляхом добування попутно будівництву;
  • вартості і трудомісткості робіт з перевезення будівельних вантажів  власним транспортом будівельних організацій;
  • можливості і перспективи автоматизації планування та управління будівельним виробництвом.

Чималу увагу на сьогоднішній день привертає питання нормування праці в будівництві, адже постійно з’являються нові матеріали та технології, які вимагають перегляду старих методик та норм, їх доповнення чи повної заміни. Учасники будівельного ринку відчувають чималий брак нових кошторисних норм, а це зумовлено обмеженим фінансуванням та недостатньою кількістю організацій і кваліфікованих спеціалістів, які здатні забезпечити швидку та якісну розробку РЕКН. Одним з шляхів вирішення проблеми є застосування індивідуальних елементних норм, але їх розробці в умовах будівельних підприємств заважає відсутність практичних навичок у багатьох кошторисників. Організатори конференції спробували заповнити цю прогалину шляхом проведення для всіх учасників конференції ділової гри-конкурсу з розробки норм під назвою «Практичні заняття з визначення та обґрунтування витрат праці для індивідуальних ресурсних елементних кошторисних норм і СОУ». Спільними зусиллями було успішно виконано перший етапу робіт – підготовлено робочу програму для майбутньої РЕКН. За результатами гри було визначено переможця якого чекав заохочувальний приз від оргкомітету.

Ведення будь-якої роботи без комп’ютеризації процесу неможливе, саме тому в ході конференції багато уваги приділялось автоматизації таких складних ділянок, як:

- фінансове планування та аналіз прибутковості об’єктів будівництва;

- організація документообігу та управління будівельним підприємством;

- попереднє визначення вартості будівництва з використанням бази об’єктів-аналогів;

- планування та контроль виконання будівельних робіт на основі кошторисів складених в кошторисних програмних комплексах;

- автоматизоване складання календарних графіків виконання будівельних робіт.

Розробники програмного забезпечення представили свої нові розробки. В холі конференції для них були обладнані робочі місця. Кожен бажаючий міг отримати індивідуальну консультацію з питань експлуатації програм, складання кошторисів, податкового законодавства, тощо.

Учасники конференції могли придбати спеціалізовану літературу.

В рамках конференції відбулися ще два важливих заходи:

  • спеціальна секція для фахівців IT-компаній з обговорення перспектив ринку, співпраці для надання послуг учасникам будівництва з проведення аналізу ринку цін на будівельні ресурси;
  • спільна нарада організаційного комітету конференції, розробників програмного забезпечення, представників базових організацій щодо перспектив розвитку економіки будівництва, шляхів реформування вітчизняного ціноутворення у будівництві та переходу на сучасні методи планування ціни і вартості будівництва з врахуванням вартості експлуатації об’єкту.
     

У конференції взяли участь фахівці-будівельники з більшості областей України та м. Києва. Це керівники та інженерно-технічні працівники організацій різних напрямків спеціалізації і діяльності – проектанти, підрядники, замовники.


Організатори конференції

"АВК-Созидатель", м. Дніпропетровск

 "Інкомсервіс", м. Київ

Науково-дослідний інститут будівельного виробництва Держбуду України, м. Київ

Національний університет "Львівська політехніка"

НВФ "Інпроект", м. Київ

МЦ "Будівництво-сучасні технології" , м. Івано-Франківск


Координатор: ПП "ССБ Електронікс"

Місце проведення: м. Івано-Франківськ, вул. Незадежності,46, "Арена-центр".                                                                                        

Для участі в наступній конференції (проведення заплановане на травень 2016р.) необхідно: 

  • включити в план фінансування на наступний рік необхідні кошти

  • слідкувати за повідомленнями на нашому сайті

Інформаційні спонсори

Готель конференції

 
 
  
 Image
 

    


 

 
< Попередня   Наступна >